Salı, Temmuz 17, 2007

Richie Hawtin aka. Plastikman

İngiltere doğumlu Hawtin 9 yaşındayken ailesiyle birlikte Ontario'ya göç etti. Henüz 15 yaşındayken Detroit'teki kulüpleri ziyaret etmek amacıyla sık sık sınırın diğer tarafına geçmeye başladı. 2 sene sonra ise House ve Techno'yu endüstriyel müzikle mikslediği ilk DJ performanslarını gösterirken bir yandan da bir Detroit radyosunda program yapıyordu. Breakdancing ve Electro'ya ilgi duyan bir genç olarak Juan Atkins, Derrick May gibi Detroit öncülerinin radikal güzellikteki makine müziğinin Hawtin üzerinde bıraktığı etki çok büyüktü. 1989 senesinde John Acquaviva ile birlikte Plus 8 Records'u kurarak partiler düzenlemeye başladılar. Speedy J, Dan Bell, Kenny Larkin gibi çığır açan müzisyenlerin kayıtlarıyla kataloğu giderek genişleyen Plus 8, Underground Resistance'ın ardından Detroit Techno'nın ikinci dalgası olarak gösteriliyordu ve geleneksel Detroit Techno'dan aldığı ilhamla daha önce hiç duyulmamış bir müzik ortaya koyuyordu.

1993 senesinde Hawtin'in karanlık, tuhaf ve içinde herkesin kendini kaybettiği Detroit partileri efsanevi bir hale geldi. Bu partilerden emdiği enerjiyle techno'yu bir adım daha ileri götürmeye karar veren ve sahip olduğu Fuse ve Robotman gibi aliaslarla bir ajan gibi sürekli kılık değiştiren Hawtin, Plastikman'i yarattı.

Plastikman personası çok cüretkar bir Minimal yapıya sahip 5 albümle techno'ya eşsiz bir yüz kazandırırken Glastonbury ve Tribal Gathering gibi festivallerdeki nefes kesici canlı setleri stadyum technosu kavramını ortaya koydu. 'Sheet One', 'Musik' ve 'Artifakts'ın ardından 1998 senesinde yayınlanan dördüncü Plastikman LP' i 'Consumed' Hawtin'in sadece uluslararası bir Techno yıldızı değil de çağdaş bir sanatçı olduğunun kanıtıydı.

1999 senesinde Novamute'dan çıkardığı 'Decks, EFX & 909' ile miks albüm konseptini çoğu DJ'in hayal gücünün ötesinde bir noktaya taşıdı. 2001 tarihli 'DE9: Closer To The Edit' te ise bir nevi Frankenstein' ın robotuna çevirdiği Sampler'ıyla adeta geride sadece bir iskelet kalacak şekilde parçaların derisini kemiğinden ayırıyordu. 2003 senesinde de Plastikman fenomeni 'Closer' ile geri döndü. Sanatçı son olarak geçen sene içinde yayınladığı “DE:Transitions” ile müzik ve görsellik uyumunu geri döndürülemeyecek bir noktaya taşıdı.

Sanatçı, Konseptüalist, DJ ve Diplomat Richie Hawtin gerçek bir yenilikçi olarak kendini modern elektronik müzik arenasındaki herkesten daha çok kanıtladı. Techno'nun ulaştığı en ileri noktadaki Plus 8 ve Minus'un arkasındaki tek adam olan Hawtin'in Detroit sınırındaki Windsor, Kanada ve Berlin'deki stüdyolarından yaydığı sinyaller her geçen gün evrilmeye devam ediyor.

http://www.richiehawtin.com/

Hiç yorum yok: